Közlemények
Lesz szabadsága a diákmunkásoknak
Az iskolaszövetkezetekről szóló törvény módosítása után a végzett munka arányában fizetett szabadság jár majd a szövetkezeteknél dolgozó dolgozók - közölte a Diákész hétfőn az MTI-vel.
Tovább
Megalakult a Kisgyermekesek Érdekvédelmi Szövetsége
Megalakult a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezeteinek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisgyermekesek Érdekvédelmi Szövetsége) szerdán Budapesten.
Tovább
DiakESZ_Logo

Immár 41 éves
foglalkoztatási forma

DiakESZ_Logo

Szövetségünknek 18 iskolaszövetkezet a tagja

DiakESZ_Logo

Évi 120
ezer dolgozó diák a szövetség tagjain keresztül

Kiemelt hírek
Hasított a diákmunka: lassabb június után csúcsra pörgött a foglalkoztatás
A Meló-Diák Iskolaszövetkezetnél 15-20 százalékkal emelkedtek a kifizetések – közölte az economx megkeresésére a cég vezetője.
Tovább
DIÁKÉSZ-KÖZÉSZ-MMOSZ: További 30 ezer magyar munkavállaló vonható be
Munkába állnának a mentősök, tűzoltók, fegyveres testületek kötelékébe tartozók.
Tovább
Passzív hallgató - diákmunka
Passzív hallgatók is vállalhassanak diákmunkát
Tovább
További hírek
DiákÉSZ: egyre több egyetemi hallgató dolgozik
Egyre nagyobb a munkaerőhiány, így egyre több egyetemi hallgató dolgozik - közölte a DiákÉSZ főtitkára az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.
Tovább
Leesik az állad: ennyit keres egy diákmelós 2023 nyarán Magyarországon
Az elharapódzó munkaerőhiány miatt egyre jobban előtérbe kerül a diákmunka fontossága.
Tovább
A magyar diákok fele dolgozik a tanulás mellett
A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) tagszervezeteinek kötelékében idén a 15 és 24 év közötti diákok fele dolgozott tanulás mellett.
Tovább
Jogsegély
Jogsegély az ilovediakmunka.hu károsultjainak
Tovább
Nyitottak voltak az NGM munkatársai
ISZOSZ-DiákÉSZ-MMOSZ-SZTMSZ: Nyitottak voltak az NGM munkatársai
Tovább

Iskolaszövetkezet mint az öngondoskodás
és
a munkatapasztalat-szerzés hatékony eszköze

Bővebben
Iskolaszövetkezetekről

Az iskolaszövetkezetek célja és tevékenysége

Az iskolaszövetkezetetek célja, hogy nappali tagozatos diák (tanuló/hallgató) tagjai (tulajdonosai) számára a tanulmányi időbeosztásukhoz alkalmazkodó munkalehetőségek szervezésével segítse anyagi helyzetük javítását és későbbi elhelyezkedésüket támogató munkatapasztalat-szerzésüket.

Az iskolaszövetkezet piaci partnerei (megbízók/megrendelők) igényei szerinti részfeladatokat vállal fel, és azt tagjaival, saját irányítással, de a partner szakmai felügyelete mellett látja el, legtöbbször a partner telephelyén.

Az iskolaszövetkezet nem közvetít, és nem kölcsönöz munkaerőt.

Törvényben rögzített formai kötöttségek

Csak szövetkezeti formában, az öngondoskodás elvének és a tagok demokratikus jogainak betartásával működhet.

Tagsága legalább 85%-ban nappali tagozatos diákokból (tanulók és hallgatók) áll.

Oktatási intézmény alapító tagságával jöhet csak létre (befogadó intézmény).

Alapszabályban kell rögzíteni a szövetkezet és az oktatási intézmény kapcsolatát.

A felügyelő bizottságnak kötelezően tagja kell legyen az oktatási intézmény és annak fenntartója egy-egy képviselője.

Az iskolaszövetkezetnek nem lehet befektető tagja.

Nyereségéből alapszabályban meghatározott szociális, kulturális és oktatási célra közösségi alapot kell képeznie.

Értékek

Legális munkavégzési forma, adózott bérkifizetés

A fekete munka arányát jelentősen csökkentő piaci tényező

Könnyebb elhelyezkedés és beilleszkedés a tanulmányokat követően

Öngondoskodás kialakítás a tagokban

Munkatapasztalat-szerzési és kapcsolatépítési lehetőség

Változatos, a tanulmányi elfoglaltságok időbeosztásához alkalmazkodó munkalehetőségek

Legmagasabb nettó jövedelemhányad

Garanciák

Oktatási intézmény felügyelete (alapító tag, felügyelő bizottságban két képviselő), pedagógiai értékvédelem

Ellenőrzött, biztonságos munkavégzési helyek

Huszonhat éve működő, letisztult, a hatóságok által rendszeresen ellenőrzött tevékenység

A piaci szereplők által elfogadott, és a diákok életébe, szocializációjába és költségvetésébe beépült rendszer

Önrendelkezés és belső demokrácia

Biztonságos diákmunka

Magyarországon évente átlagosan 180-200 ezer diák vállal valamilyen alkalmi munkát, ezek jelentős része, legalább 130.000 fő iskolaszövetkezetben. 2009 nyarán is országszerte több tízezer diák kereste a nyári munka végzésének lehetőségét. A szerencsésebbek és felkészültebbek talán már túl is vannak első munkanapjaikon.

A pénzkeresést célul kitűző, de a munkavégzés jogszabályi feltételeit nem ismerő, és azt a munkáltatón számon nem kérő fiatalok könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek. A közép- és főiskolások valamint az egyetemisták között számtalan történet terjeng szezon végén nem fizető lacikonyhásról vagy a diáknak kizárólag számla ellenében, annak hiányában gyümölcsben fizető dinnyeárusról.

A diákok nyári szünetben és tanulmányi időszakban egyaránt bonyolítható foglalkoztatásának a legbiztonságosabb és legnépszerűbb lehetősége az iskolaszövetkezetekben végzett munka: a szövetkezetek működését az EU irányelveinek is megfelelő szövetkezeti törvény szabályozza: van megkötött munkaszerződés , munkabiztonsági oktatás, folyamatos szakmai felügyelet, és ellenőrzöttek a munkavégzés körülményei.

Néhány általános információ az iskolaszövetkezetekről: szünidőben 15 éves kortól, tanulmányi időben legalább 16 éves kortól vállalhatnak a fiatalok munkát. Felső korhatár nincs, de jellemzően a 17 és 25 év közötti fiatalok keresik ily módon az anyagi boldogulás lehetőségét. Általában nagy cégek, multinacionális vállalatok megrendelésére végeznek el könnyű fizikai munkákat, de az idegenvezetéstől az adatrögzítésen keresztül a tolmácsolásig szinte minden szakmai tevékenységet el tudnak látni. Az iskolaszövetkezetek átjárhatóak, egy diák akár több szövetkezetnek is tagja lehet.

Az iskolaszövetkezetekről érdemes tudni, hogy azok az EU-konform szövetkezeti törvény előírásai szerint működő, teljes önkormányzati és gazdasági önállósággal rendelkező gazdálkodó szervezetek, melyek tagjaiknak nem csak egyszerűen munkát adnak, és bért fizetnek, hanem a tagok érdekvédelemben és egyéb juttatásokban, kedvezményekben is részesülnek, tehát nem áll fenn a hagyományos munkáltató-munkavállaló érdekellentét és munkavállalói kiszolgáltatottság.

A mindenkori oktatáspolitika kiemelt fontosságúnak tekinti a diákok munka világába történő átvezetésének segítését. Az iskolaszövetkezetek azon túl, hogy legális pénzkereseti lehetőséget biztosítva a diákoknak, terheket vesznek le a szülők és az állam válláról, a munkavégzéshez kapcsolódó szabályokat is megtanulják, és megismerik az ezzel járó felelősséget is, így tanulmányaik végeztével gyakorlottabban, ezáltal versenyképesebben léphetnek ki az "igazi" munkaerő-piacra. Nagy érték ez egy olyan Magyarországon, ahol a pályakezdő munkanélküliek aránya háromszorosa a munkanélküliek arányának.

Köztudott, hogy a diákok iskolaszövetkezetükben végzett keresményük több mint 60%-át közvetlenül vagy közvetve tanulmányaikkal kapcsolatos kiadásokra (könyv, albérlet, vizsgadíjak stb.) költik. Ez is mutatja, hogy az iskolaszövetkezetek társadalmi szerepvállalása megkérdőjelezhetetlen.

A Diák Ész, mint az iskolaszövetkezeteket összefogó társadalmi szervezet, egyik fő céljának tekinti a diákvállalkozások működési feltételeinek folyamatos javítását, az iskolaszövetkezetekben végzett munka folyamatos szakmai kontrolljának biztosítását. A Diák Ész tagszervezetei - köztük a hat legnagyobb létszámban foglalkoztató iskolaszövetkezet - a munkavédelmi és munkabiztonsági szabályoknak megfelelően, a törvényes munka- és pihenőidők betartásával, nagy gondossággal és odafigyeléssel biztosítanak munkát tagjaiknak.

Összefoglalva tehát az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás biztonságos, stabil és rugalmas:

 • biztonságos foglalkoztatás, mert
  • törvényes,
  • ellenőrzött,
  • kiszámítható,
 • stabil foglalkoztatás, mert
  • az Európai Unió elismeri,
  • az állam támogatja,
  • a feketemunka lehetősége kizárt,
 • rugalmas foglalkoztatás, mert
  • a cégek igényeire épül,
  • a tanulmányi szempontok elsődlegességét figyelembe veszi,
  • egész- vagy részmunkaidős, alkalmi vagy rendszeres jövedelemszerzési lehetőséget kínál.

A DiákÉSZ küldetése

Tagjaink diákok által, oktatási intézmények közreműködésével alapított iskolaszövetkezetek, amelyek a tagjaik számára szerveznek munkalehetőségeket. Magyarországon közel nyolcvan iskolaszövetkezet működik, melyek közül tizenegy tagja a szövetségünknek. Ennek a tizenegy iskolaszövetkezetnek összesen több mint százezer tagja van.

Ez a taglétszám azzal a felelősséggel ruház fel minket, hogy az iskolaszövetkezetek több mint huszonöt éves működése alatt kialakult társadalmi hasznosság megőrzése felett őrködjünk azért, hogy ez a rendszer

A DIÁKÉSZ tevékenység, és az elmúlt években elért eredményeink nem csak tagjaink, hanem a teljes iskolaszövetkezeti szféra érdekeit szolgálták és szolgálják ma is.

Elnökség tagjai

elnök
dr. Fiák István
főtitkár
Majzik Nándor
alelnök
Ignácz Béla
alelnök
Marosi László
alelnök
Szijj György

A diákÉSZ tagjai