ismertető

Hírek

A DiákÉSZ üdvözli a Kormány pozitív döntését a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli állami kárrendezéséről

2018.01.02

A DiákÉSZ üdvözli, hogy a Kormány a 488/2017. (XII.29.) Korm. rendelet megalkotásával döntött a Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli állami kárrendezéséről. A DiákÉSZ 2017. október 2-án fordult Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez és Orbán Viktorhoz, Magyarország Kormányának miniszterelnökéhez, s kérte, hogy a Czeglédy-ügy diák károsultjain valamilyen állami eszközzel szíveskedjen az Országgyűlés és a Kormány segíteni – tekintve, hogy sem a károkozó Czeglédy Csaba és üzlettársai, sem Czeglédy Csaba politikai közössége többszöri felhívás ellenére sem volt hajlandó segíteni a Czeglédy Csaba és üzlettársai miatt bajba került iskolaszövetkezeti diákokon. tovább »

A DiákÉSZ ajánlására Kósa Lajos kapta a 95. Nemzetközi Szövetkezeti Napon a szövetkezeti érdemrendet

2017.07.05

tovább »

Jogsegély az ilovediakmunka.hu károsultjainak

2017.06.21

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diák Ész) vállalja azt, hogy mindazon diákoknak ingyenes jogsegélyt nyújt, akik az „I love Diákmunka” weboldalon keresztül kerültek kapcsolatba azon iskolaszövetkezetekkel, amelyek dr. Czeglédy Csaba előzetes letartóztatása miatt működésüket most beszüntették, s tagjaikat nem fizetik ki. tovább »

DiákÉSZ, MMOSZ, OSZT, VOSZ: Közérdek a közérdekű nyugdíjas szövetkezet

2017.05.16

Az előterjesztés alatt álló A közérdekű nyugdíjas szövetkezetre vonatkozó szabályozási javaslat a gyakorlatból jött igényeken alapszik. A benne felsorolt érvek a nyugdíjasok és a munkaerő-piac oldaláról világítják meg annak jelentőségét. tovább »

DiákÉSZ: Tíz százalékkal kevesebb diák termelt idén 40 százalékkal többet, mint tavaly a DiákÉSZ kötelékében

2016.10.07

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) tagszervezeteinek – amelyek a piac felét fedik le a 100 működő iskolaszövetkezetből a legnagyobb tizenhárom* szövetségeként - adatai szerint 2016 januárja és szeptembere (1-8. hó) között több mint 17 millió munkaórát dolgozott összesen kevesebb mint 90 ezer diák 5.120 megbízónak, megközelítően 15 milliárd forintot termelve, ami számukra több mint 12 milliárd forint személyes jövedelmet jelent. tovább »

DiákÉSZ: 10 pontban a változásokról

2016.08.11

Szükségessé vált százharmincezer diák munkavállaló és háromezer cég szerződésének újrakötése az iskolaszövetkezeteknél a szeptember 1-jétől hatályba lépő változások miatt. Dr. Simon Balázs főtitkár elmondása alapján a DiákÉSZ tagszervezetei, a legnagyobb iskolaszövetkezetek megkezdték a tagjaik és megrendelőik értesítését a szeptember 1-jétől esedékes módosításokról. Az érdekképviseleti szövetség a diákok, szüleik és a megrendelők megfelelő tájékoztatása érdekében összefoglalta a változások legfontosabb következményeit és a kapcsolódó feladatokat. tovább »

2016. július 1-jén országos rendezvénnyel ünnepeltük a 94. Nemzetközi Szövetkezeti Napot, mely egyben a 22. ENSZ Szövetkezeti Nap

2016.07.11

A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége magyar közreműködök segítségével 1895-ben alakult meg Londonban. Napjainkban közel 150 ország egy milliónyi szövetkezőjének érdekeit képviseli. 1923 óta, felhívására, július első hetében világszerte megünneplik a Nemzetközi Szövetkezeti Napot, amelyet az Egyesült Nemzetek Szervezete 1995 óta ugyancsak a világ piros betűs ünnepei közé sorol. tovább »

Tiszta víz a pohárban a tisztességesen működő iskolaszövetkezeti szféráért - A diákok jövőjét támogató iskolaszövetkezeti rendszer nem válhat a politikai csatározások színterévé

2016.05.11

Az 1993 óta működő DiákÉSZ büszke arra, hogy az elmúlt 23 évben bármilyen, a diákmunkát érintő jogszabály-módosítás előkészítésébe az aktuális kormányzat – politikai hovatartozástól függetlenül – bevonta. A diákmunkát érintő változtatásokat az Országgyűlés eddig 95-98%-os egyetértéssel fogadta el. Értetlenül állunk az MSZP sajtóközleményével szemben, amelyben hibás értelmezéssel és valótlan állításokkal a diákok munkatapasztalat-szerzésének egyedülálló magyar modelljét politikai hadviselésük színterévé változtatják. Ezúton kérjük: ne tegyék! tovább »

Többletjogok, többletgaranciák és többlet-biztosítékok a diákoknak - Megújul, megerősödik és megvédhetővé válik a 130.000 fiatalt érintő iskolaszövetkezeti diákmunka szabályozása

2016.05.09

A tervezet szerint az iskolaszövetkezet átkerül a munkajogból a szövetkezeti jogba úgy, hogy eközben a szabályozás megtartja a diákok minden munkajogban megszokott védelmi elemét, kiegészül a diákok érdekeit szolgáló új elemekkel, továbbá az Unió számára is értelmezhetővé teszi ezt a speciálisan magyar rendszert. Csak ezzel az átalakítással biztosítható, hogy a munka világának uniós szabályozásában értelmezhetetlen konstrukció a jövőben is biztosítsa a magyar fiatalok számára a munkatapasztalat és jövedelemszerzés lehetőségét. Az iskolaszövetkezeti piac felét lefedő Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége álláspontja szerint a törvény elfogadásával megerősödik a diákok védelme, akik minden eddiginél biztonságosabb keretek között, többletjogokat élvezve tudnak majd dolgozni. tovább »

1993 óta vártak erre a szabályozásra az iskolaszövetkezetek - A szükséges munkajogi védelem mellett került a megfelelő jogszabályi helyére a diákmunka

2016.05.09

1993. január 01. óta nincs egységes és átfogó szabályozása a szövetkezeti jogban az iskolaszövetkezeteknek. Ekkor helyezték hatályon kívül az addig e szférát kiválóan szabályozó 16/1986. (V.16.) MT rendeletet anélkül, hogy bármiféle jogi szabályozást adtak volna helyette az iskolaszövetkezetek számára. tovább »

First Previous 1 2 3 Next Last