ismertető

Az iskolaszövetkezetekkel növelnék a foglalkoztatást

2015.04.15 A pályakezdők munkanélküliségének csökkentéséről tárgyal a Kormány az iskolaszövetkezetekkel – erről Fiák István tájékoztatta a Napi Gazdaságot.


A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diák ÉSZ) elnöke azt mondta, hogy az egyeztetések egy úgy nevezett gyakornoki rendszer kialakításáról szólnak, amely új kategóriát jelentene a foglalkoztatásban. Ennek lényege, hogy 25 éves korukig azok a fiatalok, akik nem találnak a munkaerőpiacon állást, egy átmeneti jellegű foglalkoztatásban vehetnének részt gyakornoki jogállásban. Ezt a lehetőséget az iskolaszövetkezetek biztosítanák, ám a javaslat szerint a foglalkoztatási szövetkezeteknél jelenleg is használatos járulékfizetési rendszert szeretnék alkalmazni ezen speciális jogállású gyakornokok esetében a jövőben. Fiák kiemelte: a jelenlegi szisztéma csak a nappali tagozaton tanuló diákokat támogatja, jóllehet az iskolaszövetkezeti működés jelentősen fehéríti a gazdaságot. Az ilyen módon munkát vállalók körében a munkanélküliségi ráta is csupán a fele a korosztályos átlagnak. A gyakornoki rendszer bevezetése azért is megérné az államnak, mert az könnyen ellenőrizhető, kiszámítható áfa, szja, egészségbiztosítási és nyugdíj járulék tartalmú foglalkoztatást generálna.

A Diák ÉSZ elnöke arról is beszámolt, hogy bár az iskolaszövetkezetek keretében történő munkavállalás továbbra is népszerű a fiatalok körében, a gazdaság felpörgése miatt a diákmunka iránti megrendelői igényeket egyre nehezebb kielégíteni. Ez arra is visszavezethető, hogy a hazai felsőoktatásban csökken a hallgatói bázis, a szakképzés átszervezése pedig az OKJ-s végzettséget nappali tagozaton megszerzők létszámát szorította vissza. Az is problémát jelent, hogy a passzív féléves diákok esetében jelenleg nem megoldott az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás, amely problémát Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf (Fidesz) országgyűlési képviselők T/4288 számon az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslatának elfogadása oldaná meg, s ezzel további 25.000 hallgatói jogviszonyát szüneteltető (passzívos) diák kedvezményes munkavégzésére lenne lehetőség.

A diákmunkás bruttó minimálbérek mindenesetre emelkedtek idén, a fővárosban 650-750 forintra óránként a tavalyi 625-700 forinthoz képest. Vidéken ugyanez 604-700 forint között mozog, az előző évben még csak 584-675 forintot fizettek. A legkevesebb pénzt a betanított fizikai és gyorséttermi munkákkal lehet keresni, a legtöbbet (óránként bruttó 1600 forint) pedig a pénzügyi és az IT gyakornoki munkakörökben. E tárgykörben is megkereste a Kormányt a Diák Ész: a diákmunkások bérének védelme érdekében az iskolaszövetkezetek számára fizetendő minimális szolgáltatási díj meghatározásáról szóló kormány rendelet kiadása iránt.


« vissza